Pages

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Hμερίδα για τη Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

   «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στην
έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
        «Δεν υπάρχει ‘ολίγη νομιμότητα’, ούτε ‘αλά καρτ εφαρμογή των νόμων’», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι «δεν αρκεί να συζητάμε για διαφάνεια, έχουμε χρέος να αναπτύσσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, καθώς και πρακτικές δικλίδες για την εξάλειψη των φαινομένων αδιαφάνειας. Να προχωρήσουμε, δηλαδή, στην περαιτέρω θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης». «Η Πολιτεία, όλοι οι φορείς, σύσσωμη η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι στα θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αστερίσκους, ούτε για εκπτώσεις, ούτε ψιλά γράμματα. Οφείλουμε να λειτουργούμε όλοι με απόλυτη διαφάνεια. Οφείλουμε να προστατεύουμε, στον υπέρτατο βαθμό, τα συμφέροντα των συμπολιτών μας, αλλά και τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων φορολογούμενων. Ο νόμος είναι νόμος. Δεν χωρούν αποκλίσεις και παρεκκλίσεις».
      Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για τις πρακτικές που έχει εισαγάγει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλους τους τομείς της διοίκησης προκειμένου να είναι εφικτή η εφαρμογή πολιτικών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και λειτουργούν ανασταλτικά σε φαινόμενα διαφθοράς, με ιδιαίτερη αναφορά στις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
      «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην πληρότητα στοιχείων και τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε συστηματικά την πορεία των οικονομικών της Περιφέρειας. Βασική προτεραιότητά μας είναι η καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή εφαρμόζουμε στις υπηρεσίες μας την ηλεκτρονική υπογραφή, υλοποιούμε το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, προχωρούμε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τραπεζικής για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των προμηθευτών στην Κεντρική Μακεδονία, εφαρμόζουμε πιλοτικά το Αυτόματο Σύστημα Προγραμματισμού Εξετάσεων υποψήφιων οδηγών, παρέχουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για διοικητικές πράξεις με τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ έκανε λόγο για την «‘ηλεκτρονική αίτηση’ και την παρακολούθησή της διαδικτυακά με κωδικό που θα παρέχεται στον ενδιαφερόμενο πολίτη». «Κυρίαρχη επιδίωξή μας είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση διοίκησης, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και εισάγοντας διαφανείς διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
    Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένες βασικές παραμέτρους που απαιτούν προσοχή προκειμένου να είναι εφικτή η διαφάνεια και η θωράκιση των θεσμών του κράτους. «Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέσαμε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος το μείζον θέμα του δημοσιονομικού ελέγχου, με κορυφαίο το ρόλο των υπηρεσιών που ασκούν το δημοσιονομικό έλεγχο. Ενώ προβλέπεται ρητά ο έλεγχος νομιμότητας, αντιθέτως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ασκούν έλεγχο σκοπιμότητας σε κάθε πράξη των αιρετών περιφερειακών αρχών. Με απλά λόγια, το κράτος, εστιάζει στον κατασταλτικό έλεγχο, ο οποίος έχει ως προφανή, ίσως και μοναδικό στόχο το ψαλίδισμα των δαπανών και όχι τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως μάλιστα αυτός προβλέπεται στο άρθρο 275 του Καλλικράτη και σήμερα δεν εφαρμόζεται», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας. «Άμεση συνέπεια αυτού είναι τα τεράστια προβλήματα και οι καθυστερήσεις που ανακύπτουν οι οποίες δεν επηρεάζουν μόνο τη λειτουργία των Περιφερειών, άλλα επιβαρύνουν τους ίδιους τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, που καθυστερούν να λάβουν τα χρήματά τους, ή ακόμα χειρότερα τα λαμβάνουν ύστερα από μακροχρόνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες. Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο τα προβλήματα των πολιτών και των προμηθευτών, το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι ορθώνονται τεράστια εμπόδια που λειτουργούν ανασταλτικά στην εκτέλεση των έργων που υλοποιούμε. Είναι άλλο θέμα η θωράκιση της διαφάνειας, που όχι απλώς μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά στεκόμαστε και στέκομαι και προσωπικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της διαφθοράς. Και άλλο θέμα ο έλεγχος που αποσκοπεί, απλά και μόνο, στο ψαλίδισμα των δαπανών και έχει ως συνέπεια τον στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
     Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών και την ηγεσία του Υπουργείου για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας. Επίσης ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σούρλα, «έναν καλό φίλο, έντιμο πολιτικό και παλιό συνάδελφο από τα έδρανα της Βουλής, που επιτελεί ουσιαστικό έργο για την πάταξη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε και την Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή για την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με όλους τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να επιλύει πρακτικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών, να υπηρετεί τις ανάγκες τους, να ενισχύει την εξωστρέφεια και να δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της Κεντρικής Μακεδονίας. «Οφείλουμε να επενδύσουμε ουσιαστικά στις Περιφέρειες», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
     Από την πλευρά του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου έκανε λόγο για την ιδιαίτερη σημασία της έννοιας της διαφάνειας, την οποία χαρακτήρισε «οξυγόνο και τιμή της δημοκρατίας, την οποία πρέπει να προασπίσουμε για τους πολίτες». Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχασε τη μάχη με διαφάνεια και τόνισε την ανάγκη να διδαχθούν οι πολιτικοί από τα λάθη του παρελθόντος ώστε να δημιουργήσουν μια καλύτερη δημόσια διοίκηση προς όφελος των πολιτών.
     Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Συρίγος, μετέφερε το μήνυμα του Υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, επικεντρώθηκε στις παραμέτρους, που απαιτούνται ώστε να είναι εφικτή η πρόληψη φαινομένων διαφθοράς, και κυρίως στην αναγκαιότητα θέσπισης ελεγκτικών μηχανισμών που θα αντιμετωπίζουν τη διαφορά επί της ουσίας σε συνδυασμό με την ορθολογική αξιοποίηση κονδυλίων.
      Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης και καταστολής της διαφθοράς, οι οποίοι εστιάζονται σε τέσσερεις βασικούς άξονες που είναι το εθνικό σχέδιο πάταξης της διαφθοράς, η ύπαρξη πολιτικής βούλησης εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, η κοινή συσστράτευση σε αυτή την εθνική προσπάθεια και η ύπαρξη ενός υπόβαθρου αρχών που θα στηρίζονται στο ήθος, την αξιοπρέπεια και τον κοινωνικό έλεγχο.
     Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος εστίασε σε τρεις ουσιαστικές διαπιστώσεις σχετικά με τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, εστιάζοντας στο βεβαρημένο υπάρχον γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, στα δαιδαλώδη επίπεδα ελέγχου και στον απολογισμό δράσεων που έχουν εφαρμοστεί στη δημόσια διοίκηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης της χώρας, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα νέο θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο.
     Η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή μίλησε για τη συμβολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον έλεγχο των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ειδικότερα, έκανε λόγο για τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Σώματος, που «συνιστούν εγγυήσεις κανονικότητας και νομιμότητας, με στόχο τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των Ο.Τ.Α.».
     Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Ορφανός αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση μεταξύ διαφάνειας, κράτους και οικονομίας, τονίζοντας ότι η διασφάλιση της διαφάνειας αφορά όλους τους πολίτες της χώρας.
     Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ανέλυσε το βασικό σύνθημα της ΠΕΔΚΜ που είναι «διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα, προκειμένου να γίνει πράξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση της υπευθυνότητας, της νομιμότητας και της αξιοπιστίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις της ΠΕΔΚΜ για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς στους δήμους.
    Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, με εισηγήσεις ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, ο Δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλειος Παπαγιάννης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κιλκίς Περικλής Κολώτσιος, ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Πολύγυρου Αστέριος Ζωγράφος. Παρόντες στην εκδήλωση για τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες της ΠΚΜ Γ. Τσαμασλής, Θ. Θεοδωρίδης και Α. Αηδονά, οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, Δέλτα Γιώργος Γλώσσης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης, Χαλκηδόνας Γ. Μπίκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου