Pages

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής
Μακεδονίας το παρακάτω Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που αφορά βαμβακοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Αναλυτικά, το περιεχόμενο του δελτίου έχει ως εξής:

“1. Στόχοι
1.1 Το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Αφορά το στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας, διάστημα το οποίο τα φυτά βρίσκονται σε ανθοφορία ενώ "δένουν" ταυτοχρόνως καρύδια μέχρι την ολοκλήρωση της βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας
1.3 Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Τα βαμβακόφυτα αναπτύσσονται πλήρως σε όλες τις περιοχές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα
2.2 Διαπιστώθηκε  πληθυσμός αλευρώδη σε όλες τις περιοχές  και ταυτόχρονα υψηλοί πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων
2.3 O αριθμός συλλήψεων για το πράσινο σκουλήκι στις φερομονικές παγίδες έχει μειωθεί αισθητά , που σημαίνει ότι έχει τελειώσει η πτήση της δεύτερης γενεάς στο βαμβάκι και έχει αρχίσει η ωοτοκία.
Για την περιοχή του Σταυρού , Βάλτου Σταυρού, και Αράχου  εντοπίστηκαν σε επιτόπιους ελέγχους 5 με 6  προνύμφες πρώτου σταδίου L1  στα 100 φυτά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού εντοπίζονται προνύμφες του ιδίου σταδίου αλλά σε πληθυσμούς  κατώτερους από το όριο επέμβασης.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ  (Heliothis armigera): Για την ευρύτερη περιοχή του Σταυρού και Αράχου συστήνεται στους παραγωγούς να ελέγξουν δειγματοληπτικά τις βαμβακοφυτείες τους, και εφόσον διαπιστωθεί   παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4%  (4 σκουλήκια ανά 100 φυτά) να  γίνει ψεκασμός κατά του πράσινου σκουληκιού άμεσα.
Για τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν επιμελώς κάθε 3-4 ημέρες τα βαμβακόφυτά τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες που επιβίωσαν από τα ωφέλιμα και μόνο εάν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4% (4 σκουλήκια ανά 100 φυτά), να εφαρμοσθεί ψεκασμός. Επίσης όπου παρατηρείται έντονο πρόβλημα με τους πληθυσμούς  αλευρώδη  να γίνουν ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα.
ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Pectinophora gossypiella): Για το ρόδινο σκουλήκι, επειδή η προσβολή δεν είναι άμεσα ορατή, θα πρέπει οι παραγωγοί   να προβαίνουν σε  δειγματοληπτικούς ελέγχους στον αγρό:
πρώτον για τον έλεγχο  ύπαρξης  παραμορφωμένων ανθέων με μορφή ροζέτας,
και δεύτερον για τον  έλεγχο σε καρύδια ηλικίας  δύο εβδομάδων ,τα οποία είναι ελαστικά στην πίεση και μπορούν να κοπούν εύκολα με ένα μαχαίρι, για να διαπιστωθεί η προσβολή.
Εάν κατά τον έλεγχο των ανθέων διαπιστωθούν  περισσότερα από 20 παραμορφωμένα άνθη στα 100 συνολικά, ο παραγωγός χρειάζεται να συμβουλευτεί τους αρμόδιους γεωπόνους. Αντίστοιχα εάν  το ποσοστό ζημίας στα καρύδια για το ρόδινο σκουλήκι υπερβαίνει το 5 - 8% , θα πρέπει οι παραγωγοί να προβαίνουν στους σχετικούς ψεκασμούς.
4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Επειδή  η γενιά αυτή του Πράσινου Σκουληκιού είναι η πιο επικίνδυνη, θα πρέπει να επέμβουμε εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις που θα δικαιολογούν την επέμβαση , με εκλεκτικά εντομοκτόνα σύμφωνα με τις οδηγίες των κατά τόπους γεωπόνων.
Ιδιαίτερη προσοχή δε ,να δοθεί και στην χρήση ανασταλτικών ανάπτυξης ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη βλάστηση στα φυτά γεγονός, το οποίο οψιμίζει την παραγωγή και εμποδίζει την σωστή εφαρμογή των ψεκασμών.
Οι ψεκασμοί όπου εφαρμόζονται θα πρέπει να γίνονται με εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια του βαμβακιού στις δόσεις που αναφέρονται στην ετικέτα. Συνιστάται επίσης να γίνονται κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε ώρες που δεν υπάρχει πτήση των μελισσών στην περιοχή.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου