Pages

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Μειώνονται οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ

«Σφιχτό, ισχυρό και ευέλικτο», έτσι φαντάζεται το νέο οργανωτικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας ο
νέος γραμματέας της, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπαμιμίκος είχε την ευκαιρία να περιγράψει στα μέλη του κόμματος το σχέδιό του για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της ΝΔ.
Το νέο μοντέλο που επιχειρεί και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα να εφαρμόσει για τη λειτουργία της ΝΔ, ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονο πολιτικό οργανισμό, περνά μέσα από δραστικό περιορισμό των τοπικών οργανώσεων και τη μετατροπή τους σε θεματικές, προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και να μην αποτελούν απλώς σημεία συνάντησης μιας… παρέας.
Η αναδιοργάνωση των γραμματειών και των τομέων, η μείωση του μεγάλου αριθμού των τοπικών οργανώσεων (πολλές από τις οποίες σήμερα είναι σχεδόν ανενεργές), η προσέλκυση μελών από τις παραγωγικές ηλικίες κι όχι μόνο συνταξιούχων ή απλώς ονομάτων στην ουσία αμέτοχων στο κομματικό γίγνεσθαι, αλλά και η σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα μέρος των αλλαγών που προωθούνται.
Η νέα μορφή της ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαμιμίκος στα μέλη της Γραμματείας Οργανωτικού και της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης, δε θα προκύψει χωρίς τη συμμετοχή των ενεργών μελών. Αντιθέτως, αυτοί είναι που θα συμβάλουν με τις προτάσεις τους, ώστε να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση στη λειτουργία της κομματικής βάσης.
Το βασικό συστατικό στοιχείο της προσπάθειας είναι η ηλεκτρονική διαβούλευση. Τα ενεργά οργανωμένα μέλη θα έχουν την ευκαιρία στο επόμενο εικοσαήμερο (πάντως όχι άνω του μήνα) να υποβάλουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους για τη νέα δομή του κόμματος μέσω Ιντερνετ. Η ατζέντα θα είναι πολύ συγκεκριμένη και η διαδικασία θα αφορά μόνο στα οργανωμένα μέλη, άρα θα είναι «κλειστή».
Η ανασυγκρότηση της ΝΔ είναι πάντως ζητούμενο και για τα μέλη της, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις τοποθετήσεις στις συναντήσεις του κ. Παπαμιμίκου στη Θεσσαλονίκη. Ως προς τα βασικά στοιχεία της ανασυγκρότησης φαίνεται να υπάρχει σύγκληση απόψεων. Ωστόσο, το «αγκάθι» είναι η κατάργηση των πολλών τοπικών οργανώσεων.
Ο κ. Παπαμιμίκος έχει προτείνει οι τοπικές οργανώσεις να είναι δομημένες και αριθμητικά στο καλλικρατικό μοντέλο πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Ορισμένα μέλη του κόμματος επιμένουν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το καποδιστριακό μοντέλο, που σημαίνει πολλαπλάσιες τοπικές. Από τη μια υπάρχει η λογική του «σφιχτού και ενεργού» κομματικού μηχανισμού βάσης κι από την άλλη η λογική της αμεσότητας στην επαφή με την κοινωνία και τα τοπικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο επιχείρημα το αντιπαρέρχεται η ηγεσία του κόμματος με τη μετατροπή των τοπικών σε θεματικές οργανώσεις, ώστε να υπάρχει βήμα ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία.
Το επιχείρημα του κόστους λειτουργίας των τοπικών πάντως δεν υφίσταται, αφού οι οργανώσεις που δεν είναι απλώς μια ταμπέλα (και άρα δεν έχουν νόημα ύπαρξης), καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους χωρίς να επιβαρύνουν τον κομματικό προϋπολογισμό. Ο κ. Παπαμιμίκος θα πρέπει να αναζητήσει από αλλού τις περικοπές των εξόδων που είναι προαπαιτούμενες, καθώς και η ΝΔ έχει τεράστια λειτουργικά έξοδα και είναι χρεωμένη.
Στις προθέσεις του νέου γραμματέα είναι να ξεκαθαρίσει και ο αριθμός των ενεργών μελών, που θα έχουν λόγο στη λειτουργία του κόμματος, αφού ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι τυπικός και περιλαμβάνει πολίτες που δεν έχουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες.





                                                           πηγή voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου