Pages

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

Μειωμένη, έως 50%, αναμένεται η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου στην Ελλάδα, λόγω των
άσχημων καιρικών συνθηκών, ωστόσο τα αποθέματα στις βιομηχανίες εκτιμάται πως θα φέρουν ισορροπία στην ομαλή τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς.
Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου, η φετινή παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τα καιρικά φαινόμενα και, βάσει εκτιμήσεων, αναμένεται να διαμορφωθεί πιθανώς λίγο πάνω από τους 300.000 τόνους.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Αποστόλου, δεν αναμένονται προβλήματα στην τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς, αφού τα διαθέσιμα αποθέματα (πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κιβώτια) είναι ικανά να καλύψουν το κενό που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί.

Η περσινή παραγωγή

Σημειώνεται ότι, πέρυσι, η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου ανήλθε σε 440.000 τόνους, καταγράφοντας αύξηση έναντι του 2011, που είχε διαμορφωθεί στους 365.000 τόνους.

Από τους 440.000 τόνους, οι 310.000 αγοράστηκαν σε τιμή κομπόστας από τις κονσερβοποιίες, 80.000 σε τιμή χυμού και 35.000 οδηγήθηκαν στην κατάψυξη. Από τους 310.000 τόνους, μόνο οι 260.000 έγιναν τελικά κομπόστα, ενώ οι υπόλοιποι 52.000 οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση, αφού ήταν δεύτερης ποιότητας.

Έτσι, στη χυμοποίηση "κατευθύνθηκαν" τελικά συνολικά συνολικά 132.000 τόνοι. Τα ελληνικά ροδάκινα, σε ποσοστό 98%, εξάγονται κυρίως στην Ευρώπη - και συγκεκριμένα τη Γερμανία - και κατά δεύτερο λόγο στη Ρωσία, αλλά και την Ταϊλάνδη.

Σχετικά με την Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του ελληνικού ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου υπενθύμισε ότι, πέρυσι, εξήχθησαν στην ασιατική αυτή χώρα 2.000 τόνοι "εκλεκτής" κομπόστας και, φέτος, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους.

Προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα

"Οι βροχοπτώσεις και ο παγετός τον Μάρτιο μας έκαναν μεγάλη ζημιά" ανέφερε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. ο παραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος από την Ημαθία, επισημαίνοντας ότι, συνολικά φέτος, η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου αναμένεται μειωμένη από 30% έως και 50%. Από την πλευρά του, ο επίσης παραγωγός Γιάννης Βράνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, η ζημιά, σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερβεί και το 80%.

Αυτά που φαίνεται να πηγαίνουν καλά είναι τα επιτραπέζια ροδάκινα, εκτιμά ο κ. Λιολιόπουλος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα, ο καιρός να "συμμαχήσει" με τους αγρότες και να σταματήσουν οι αέρηδες που τα μαλακώνουν.

Σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή, οι αλλοδαποί εργάτες θα κληθούν και πάλι να "σώσουν την κατάσταση" αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να δουλέψουν στα χωράφια, όπου το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 25 ευρώ/ημέρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε σχετική αγγελία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ενδιαφέρον εκδήλωσαν 1850 αλλοδαποί εργάτες και μόλις 22 Έλληνες! Ανάλογη ήταν η εικόνα και πέρυσι, αφού όσοι Έλληνες παρουσιάστηκαν για δουλειά, εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν άντεξαν τα ωράρια αλλά και το γεγονός ότι απαιτείται επταήμερη απασχόληση.

Εν αναμονή των τιμών οι παραγωγοί

Στο μεταξύ, όπως λέει ο κ. Βράνας, εντός του Ιουνίου αναμένεται να "κλειδώσει" η τιμή για το προϊόν και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνεται ότι, πέρυσι, οι ροδακινοπαραγωγοί στόχευαν στα 0,31 λεπτά/κιλό και τελικά πέτυχαν τιμή 0,20-0,25 λεπτά/κιλό στο συμπύρηνο, εκ των οποίων τελικά έβαλαν στην "τσέπη" τους 0,15-0,17 λεπτά/κιλό, αφού το υπόλοιπο ποσό κρατήθηκε από τις συνεταιριστικές για τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 0,20 λεπτά/κιλό και γι' αυτό, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν "η χασούρα δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί".

Καλύτερη κατάσταση στη Λάρισα

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Άργισας, του νομού Λάρισας, Αλέξανδρος Παντραλέξης ανέφερε ότι η κατάσταση στην περιοχή του είναι καλύτερη έναντι της εικόνας που παρουσιάζει η Μακεδονία, αφού, όπως είπε, "ο καιρός φαίνεται μας λυπήθηκε". Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφεται μειωμένη και στο νομό Λάρισας η παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου, απλώς "δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλες περιοχές της χώρας".

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η συγκομιδή και στην περιοχή αυτή αναμένεται να γίνει κατά 80% από αλλοδαπούς - Αλβανούς και Πακιστανούς πρωτίστως - με το μεροκάματο να διαμορφώνεται γύρω στα 20 ευρώ/ημέρα.

Επισημαίνεται ότι, στο σύνολό τους οι παραγωγοί δήλωσαν ικανοποιημένοι με την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς που έβγαλε στον "αέρα" - πιλοτικά μεν ακόμα - το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και εξέφρασαν την ελπίδα να επεκταθεί γρήγορα σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου