Pages

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Επιστολή Τσαβδαρίδη στον Υπουργό για να αποζημιωθούν οι αγρότες



Επείγουσα επιστολή στο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
απέστειλε σήμερα 2 Μαΐου ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με  τη οποία ζητά την παρέμβασή του Υπουργείου προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας που αφορά τη μη δυνατότητα από τον ΕΛΓΑ να καλύψει ζημίες καλλιεργειών λόγω καθυστερημένου εντοπισμού των συγκεκριμένων ζημιών

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσαβδαρίδης πρότεινε στο κ. Τσαυτάρη να υπάρξει

Α) μια διασταλτική ερμηνεία του κανονισμού και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ να δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ζημιών για συμπύρηνα και όψιμες ποικιλίες ροδάκινων, για μήλα, αχλάδια και ακτινίδια ή
Β) να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 4 του νόμου 3877/2010, δηλαδή να δοθεί εντολή από το ΥΠΑΑΤ για να γίνει αναλογιστική μελέτη, να εξοικονομηθεί και προβλεφθεί από το Υπ. Οικονομικών η δαπάνη που απαιτείται για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και να βγει κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο παραπάνω υπουργείων, ώστε να ενταχθούν κατ΄ εξαίρεση οι ζημιές που προκλήθηκαν στα συμπύρηνα και στις όψιμες ποικιλίες ροδάκινων, στα μήλα, στα αχλάδια και στα ακτινίδια στον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Τσαβδαρίδη στο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η εξής                                                                        

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Τον τελευταίο χρόνο οι παραγωγοί του Νομού Ημαθίας βλέπουν την παραγωγή τους σταδιακά να χάνεται με τα αλλεπάλληλα  και έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας, όπως ο φθινοπωρινός καύσωνας, οι έντονες βροχοπτώσεις και ο παγετός του Μαρτίου, το χαλάζι του Απριλίου κ.λ.π. Ο ΕΛΓΑ άνοιξε την διαδικασία δήλωσης της ζημιάς για τον παγετό έως τις 8 Απριλίου 2013 και για συγκεκριμένες δενδροκομικές ποικιλίες έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος από εκτιμητές γεωπόνους.

Σε κάποιες περιοχές  όμως και σε αρκετές δενδροκομικές ποικιλίες (συμπύρηνα ροδάκινα, όψιμες ποικιλίες), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το στάδιο της ανθοφορίας και γονιμοποίησης είχαν ως αποτέλεσμα την κακή γονιμοποίηση – καρπόδεση, ιδιαίτερα στις ποικιλίες του βιομηχανικού (συμπύρηνου) ροδακίνου σε ολόκληρη την Ημαθία. Η κατάσταση έγινε δραματική μετά τα κύματα της καρπόπτωσης των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα το σύνολο των κτημάτων να παρουσιάζουν στην κυριολεξία το φαινόμενο της πλήρους ακαρπίας.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν δε από τον παγετό δεν ήταν ευδιάκριτες κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο και ο ΕΛΓΑ δεν τις ενέταξε στις δηλώσεις ζημιάς, γιατί δεν βρίσκονταν στο στάδιο που καλύπτει ασφαλιστικά. Αποτέλεσμα αυτού του καθυστερημένου εντοπισμού της ζημιάς ήταν να μείνει έξω από την διαδικασία ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών.

Πρόβλημα επίσης παρατηρήθηκε εκτός από τα ροδάκινα στα μήλα, στα αχλάδια και στα ακτινίδια της περιοχής. Ο σχηματισμός του φετινού καρπίδιου επηρεάζεται άμεσα από την προηγούμενη χρονιά κατά την οποία διαμορφώνονται οι οφθαλμοί. Λόγω των καιρικών συνθηκών, και συγκεκριμένα του φθινοπωρινού καύσωνα και τις μη φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας που επικράτησαν, προκλήθηκε κακή διαφοροποίηση των οφθαλμών. Έτσι, φέτος οι ανθοφόροι οφθαλμοί μετατράπηκαν σε βλαστοφόρους και αντί να σχηματιστεί καρπίδιο σχηματίστηκε βλαστός. Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο φέτος το φαινόμενο της μειωμένης καρποφορίας στις παραπάνω δενδροκομικές καλλιέργειες είναι έντονο, σε ποσοστό που προβλέπεται να ξεπεράσει το 50%. Δυστυχώς ο Ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά τις παραπάνω ζημιές και αυτό κάνει το πρόβλημα των παραγωγών εντονότερο, καθώς προβλέπουν την παραγωγή τους πολύ μειωμένη και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους. Παρ’ όλα αυτά όμως , σύμφωνα με το Νόμο 3877/2010 δίνεται η δυνατότητα για την κατ’ εξαίρεση ένταξη ζημιάς του φαινομένου της ακαρπίας στον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 και στην παράγραφο 4 του νόμου προβλέπεται ότι :

 «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται ύστερα από σύνταξη αναλογιστικής μελέτης και εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και οι όροι κάλυψης των κινδύνων των παραπάνω παραγράφων που δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.. Με την ίδια απόφαση οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Ασφάλισης και καθορίζεται το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος της κάλυψής της.».


Ζητώ την παρέμβασή σας ώστε :

1.    Να υπάρξει μια διασταλτική ερμηνεία του κανονισμού και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ η ανωτέρω μείωση της παραγωγής να θεωρηθεί ότι οφείλεται πράγματι στον παγετό του Μαρτίου και έτσι να δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ζημιών για συμπύρηνα και όψιμες ποικιλίες ροδάκινων, για μήλα, αχλάδια και ακτινίδια ή

2.    Να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 4 του νόμου 3877/2010, δηλαδή να δοθεί εντολή από το ΥΠΑΑΤ για να γίνει αναλογιστική μελέτη, να εξοικονομηθεί και προβλεφθεί από το Υπ. Οικονομικών η δαπάνη που απαιτείται για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και να βγει κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο παραπάνω υπουργείων, ώστε να ενταχθούν κατ΄ εξαίρεση οι ζημιές που προκλήθηκαν στα συμπύρηνα και στις όψιμες ποικιλίες ροδάκινων, στα μήλα, στα αχλάδια και στα ακτινίδια στον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Είμαι βέβαιος ότι με την δική σας παρέμβαση θα καταστεί δυνατή η επιτάχυνση των διαδικασιών για επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας. Ταυτόχρονα θα καταδειχθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Κυβέρνηση πιστεύει και στηρίζει τον αγροτικό τομέα που είναι το κατ’ εξοχή παραγωγικό κομμάτι της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου