Pages

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η Γενοκτονία των Ποντίων Εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη της Αλεξάνδρειας


Ένα εκλεκτό κομμάτι του Ελληνισμού ζούσε στη βόρεια Μικρά Ασία και στην  περιοχή του Πόντου. Μπορεί να αποτελούσε μεν μειονότητα, αλλά κυριαρχούσε στα αστικά κέντρα και στην οικονομική
ζωή της περιοχής. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν στις 700.000 ψυχές, με 1401 σχολεία, ενώ η μειονότητα είχε αναπτύξει δικές της εφημερίδες, λέσχες και θέατρα που τόνιζαν το υψηλό πνευματικό και οικονομικό τους επίπεδο.

Το κίνημα όμως των Νεότουρκων που επικράτησε το 1908, εκπόνησε ένα σχέδιο διωγμού των Χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής. Έτσι, μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού εκτοπίστηκε στην Μικρασιαστική ενδοχώρα όπου οι άνδρες αναγκάστηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα “Τάγματα Εργασίας” κάτω από εξοντωτικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από τις κακουχίες.

Καθώς, οι περισσότεροι Ελληνοπόντιοι αναγκάστηκαν να γίνουν αντάρτες για να περισώσουν ότι μπορούσαν από την Τουρκική λαίλαπα, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στις 19 Μαΐου 1919 στη Σαμψούντα και ξεκινά τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, με αποκορύφωμα, τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ένα προμελετημένο έγκλημα (με τη βοήθεια Γερμανών και Σοβιετικών) όπου το εκλεκτό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού εκτέθηκε στα βασανιστήρια, στην πείνα και τις κακουχίες κατά τον ξεριζωμό τους στον άνω Πόντο.



200.000 τουλάχιστον Ελληνοπόντιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 400.000 βρήκαν καταφύγιο στην βόρεια κυρίως Ελλάδα. Ξεκληρίστηκε ολόκληρη η Ελληνική μειονότητα του Πόντου στη δυτική Τουρκία.

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων (όπως κι η κυβέρνηση της Αυστραλίας κι άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί) και  ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας, την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στην πόλη της Αλεξάνδρειας θα τελεστούν εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, και συγκεκριμένα:

09:30 Παράταξη στρατιωτικού τμήματος απόδοσης τιμών και της Στρατιωτικής Μουσικής
Β' Σ.Σ. και ένστολων τμημάτων Ποντιακών Σωματείων, Συλλόγων, Σχολείων,
Προσκόπων και οδηγών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

10:00 Τέλεση μνημοσύνου με τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας,
Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και ομιλία από τον κο Καϊλάρη Ιωάννη.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου “Πόντιος Ακρίτας” στην Αλεξάνδρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου