Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Fast Track επενδύσεις στον αγροτικό τομέα


Τρεις ειδικές ζώνες, για την κτηνοτροφία, τις καλλιέργειες σε θερμοκήπια και τις ιχθυοκαλλιέργειες, σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στις ζώνες αυτές θα μπορούν να φιλοξενηθούν επενδύσεις με γρήγορες
αδειοδοτικές διαδικασίες, διαρκείας το πολύ 6-8 μηνών,
Την προσπάθεια οριοθέτησης τέτοιων ζωνών γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης, εξηγώντας ότι επιχειρείται να αξιοποιηθούν αγροτεμάχια ιδιοκτησίας υπουργείου, ΥΠΕΚΑ, Αυτοδιοίκησης και, παράλληλα να μειωθεί δραστικά ο χρόνος έκδοσης μιας άδειας γεωργικής εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο, όπως το αποκάλεσε ο υπουργός, πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί κοντά στην Τρίπολη Αρκαδίας σε έκταση 250 στρεμμάτων για την ανάπτυξη από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς, μονάδας τόσο βιολογικού γάλακτος όσο και τυροκομικής.

Τα τυροκομικά αυτά προϊόντα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα αγοράζει γαλλική εταιρεία, είπε ο υπουργός, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει το όνομά της.
Στόχος είναι το πιλοτικό μοντέλο της Τρίπολης να επεκταθεί σε όλη την Πελοπόννησο, να δημιουργηθεί σε αναξιοποίητα δημόσια αγροτεμάχια ζώνη κτηνοτροφικών εκτάσεων που θα μπορούσε να συμπεριλάβει ακόμη και 500 κτηνοτρόφους.
Στο κεφάλαιο θερμοκήπια, το πρώτο εγχείρημα για την καλλιέργεια τομάτας και κηπευτικών αποτελεί ήδη πραγματικότητα με δύο επενδύσεις, της Πλαστικά Θράκης και της εταιρείας εμπορίας χάλυβα Έλαστρον σε αναξιοποίητα αγροτεμάχια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ξάνθη.
Πρόκειται για επενδύσεις συνολικά 35 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη θερμοκηπίων κάλυψης 100 στρεμμάτων το καθένα σε συνολική έκταση 450 στρεμμάτων. Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν για 25 χρόνια έπειτα από δημοπρασίες και έναντι χαμηλού ενοικίου στις δύο εταιρείες που βλέπουν στην περιοχή σημαντικές ευκαιρίες λόγω της ύπαρξης μεγάλου γεωθερμικού πεδίου, το οποίο προσφέρεται για παραγωγή με χαμηλό ενεργειακό κόστος.
Το τρίτο σκέλος των ανακοινώσεων Τσαυτάρη αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, όπου συζητείται με το ΥΠΕΚΑ η θεσμοθέτηση νέων ζωνών τροποποιώντας το υφιστάμενο χωροταξικό πλαίσιο. Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν (ρεύματα, βάθη, αποστάσεις από την ακτή, κ.λπ.) ώστε ακόμη και να διπλασιασθεί η έκταση που αξιοποιούν σήμερα οι ιχθυοπαραγωγοί.
Η τεράστια δυνατότητα του κλάδου φαίνεται από το γεγονός ότι σε μόνο 7.000 στρέμματα που αξιοποιεί πανελλαδικά, και παρ’ ότι απασχολεί μόνο 10.000 άτομα, πετυχαίνει ένα τζίρο 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα η ελαιοκαλλιέργεια, παρ’ ότι καταλαμβάνει 6 εκατ. στρέμματα σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί 300.000 οικογένειες, κάνει ετήσιο τζίρο μόνο 180-200 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της χρηματοδότησης των αγροτικών επενδύσεων, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι σύντομα η Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ θα αρχίσει να τρέχει ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για οκτώ κλάδους της αγροτικής παραγωγής (π.χ. βιομηχανικό ροδάκινο, κριθάρι, κ.λπ.), το οποίο θα χρηματοδοτεί την καλλιέργεια και τη μεταποίηση των προϊόντων μέχρι να πωληθούν στις αγορές.
Το στοιχείο - κλειδί είναι η σύναψη συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών, τα οποία και θα παρουσιάζονται στην τράπεζα, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη τη χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα, εντός Μαρτίου θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες θα αναλάβει να χορηγεί εγγυητικές επιστολές και χαμηλότοκα δάνεια σε όσους αγρότες ή μεταποιητές έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου (Σχέδια Βελτίωσης, Εμπορία και Μεταποίηση).
Σχετικά με το νέο σύστημα διανομής αγροτικού πετρελαίου, ο υπουργός μίλησε για την καθιέρωση από το 2014 της λεγόμενης «κάρτας πετρελαίου», βάσει της οποίας ο δικαιούχος θα εισπράττει ενίσχυση αναλόγως των στρεμμάτων που καλλιεργεί και του είδους της παραγωγής του.




                                        πηγή voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου